Meest gestelde vragenSchimmels.

-Is de schimmel van schimmelnagels en huidschimmel hetzelfde?
Sporen van schimmels bevinden zich overal met name in gemeenschappelijke vochtige ruimtes zoals douches, zwembaden en sauna's. Als u daar op blote voeten loopt, bent u kwetsbaarder voor het oplopen van een schimmelinfectie.
De schimmel van schimmelnagels en van huidschimmel is vaak niet dezelfde (dat kan alleen onderzocht worden in een laboratorium) maar het is beide zeer besmettelijk.

-Wat kan ik er tegen doen?
Bij huidschimmel is het van belang om in natte ruimtes niet op blote voeten te lopen, goed de voeten af te drogen (zeker tussen de tenen) en sokken te dragen van natuurlijke materialen zoals katoen of wol. Regelmatig afwisselen van, het liefst, leren schoenen en het gebruik van een crŤme speciaal geschikt voor huidschimmel. Schimmelnagels gaan zeker niet vanzelf over. De schimmel gaat tussen de nagelcellen zitten waardoor de nagel verdikt en brokkelig wordt en zelfs gedeeltelijk los kan laten. De pedicure maakt de nagel weer dunner en geeft u een speciale tinctuur mee die de schimmel bestrijdt.

-Hoe lang duurt het voordat huid en nagels weer helemaal gezond zijn?
In het begin zult u weinig resultaat zien. Een nagel groeit maar enkele millimeters per maand. Het vraagt ook extra verzorging door de cliŽnt, dagelijks opbrengen van crŤme of tinctuur. Maar na enkele maanden geduld en behandeling groeit er weer een gezonde nagel en zal ook uw huid u geen kriebels meer bezorgen.

Blaren.

-Wat zijn blaren en hoe voorkom je ze?
Blaren zijn met vocht gevulde verdikkingen van het eerste laagje van de huid (de opperhuid) en worden veroorzaakt door druk en/of wrijving. Om blaarvorming te voorkomen zijn er tientallen tips maar de eenvoudigste staan hieronder:

* koop goed passende schoenen.
* koop schoenen het liefst aan het eind van de dag omdat uw voeten dan altijd wat dikker zijn.
* draag altijd sokken om de wrijving tussen huid en schoen te verminderen.
* houdt uw voeten droog door regelmatig van sokken en schoenen te wisselen.

Eksteroog.

-Wat is een eksteroog?
Een eksteroog is hetzelfde als een likdoorn. Een likdoorn is een vaak pijnlijke, naar binnen toe groeiende eeltplaats. Dit komt voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor er meer eelt gevormd wordt. De harde eeltkern drukt op zenuwuiteinden wat veel pijn kan veroorzaken.

Diabetes en voetverzorging.

* Goede voetverzorging voor mensen met diabetes mellitus is erg belangrijk!
Te hoge bloedglucosewaarden leiden op den duur tot beschadigingen van zenuwen, verminderen het gevoel in de voeten en werken uitdroging van de voeten en het ontstaan van kloofjes in de hand. Het gevoel in de voeten verandert op zo'n manier dat bijvoorbeeld kleine steentjes in de schoenen of het stoten van tenen niet meer wordt gevoeld. Het risico wordt daardoor groter dat er een wondje ontstaat dat niet opgemerkt wordt, daardoor niet behandeld en slecht zal genezen omdat de doorbloeding van de voeten niet meer optimaal is.

* Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden specialistische pedicure behandelingen. Bij de site van Provoet kunt u onder het kopje "consumenten" een lijst downloaden van zorgverzekeraars met informatie over vergoedingen.

* Kijk ( of laat kijken) iedere dag uw voeten na op wondjes.
* Loop niet op blote voeten
* Draag soepele schoenen
* Draag sokken zonder naden, bij voorkeur van natuurlijke materialen zoals katoen of wol.
* Ga regelmatig naar de pedicure.

Reuma en voetverzorging.

* Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen die onder te verdelen zijn in drie categorieŽn nl. ontstekingsreuma, artrose en weke-delenreuma.

* Voetverzorging bij reumapatiŽnten vereist extra zorg! De voeten zijn extra kwetsbaar en vaak extra gevoelig.
Deze gevoeligheid wordt veroorzaakt door oa. gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, 'slijtage' aan gewrichten en standsveranderingen van de voet. Dit alles kan tot gevolg hebben dat er een beperkte bewegingsvrijheid van tenen en/of voeten ontstaan. Daardoor kunnen er nagelafwijkingen zoals sterk verdikte of brokkelige nagels ontstaan maar ook eelt- en/of likdoornvorming onder de nagels.

* Mensen met reuma hebben door standsveranderingen en het dunner worden van het vetlaagje onder de bal van de voet vaak last van overmatig eeltvorming.

Dementie en voetverzorging.

*Een zo goed mogelijke gezondheid is erg belangrijk voor mensen met dementie. Ons functioneren wordt immers beÔnvloed door hoe wij ons voelen!
* Als een persoon met dementie nog mobiel is, is het heel belangrijk dat de voeten gezond zijn. Zij zijn vaak voortdurend aan "het dwalen". Dit kan pijn aan de voeten veroorzaken die niet benoemd wordt omdat het niet gevoeld of genegeerd wordt door de cliŽnt.

* Preventief en frequente voetverzorging door een pedicure voorkomt voetproblemen en onnodig lange behandelingen kunnen worden vermeden. Een korte behandelduur verdient bij mensen met dementie de voorkeur.

* Overleg met verzorging of verpleging is voor de pedicure van het grootste belang.